Hirsi materiaalina

Hirsirungoissa valinnanvaraa

Suomalaisista lomarakennuksista 70 % valmistetaan hirrestä. Suosio perustuu hirren ulkonäköön, kestävyyteen ja helppohoitoisuuteen. Käytetäänkö mäntyä vai kuusta, höylä-, lamelli- vai pyöröhirsiä, on enemminkin tunne ja makuasia. Jokaiselle hirsityypille löytyy oma kannattajakuntansa. Myös rakennustavoissa on valinnanvaraa: hirsitalot voidaan toteuttaa joko massiivisena tai yhdistelmärakenteisena.

Massiivirakenteisen hirsitalon toteutus nojaa sukupolvien rakennustaitoon, ja siksi monet pitävät sitä aidompana: talon rungot kootaan massiivihirrestä niin tiiviiksi, että erillistä eristekerrosta ei tarvita. Hirren paksuudella vaikutetaan sekä lämmöneristävyyteen että ulkonäköön. Mitä paksumpi hirsi, sitä parempi lämmöneristävyys ja näyttävämpi rakennus.

Yhdistelmärakenteisessa ratkaisussa hirsiseinien sisä- tai ulkopuolelle laitetaan erillinen eristekerros. Näin ohuemmallakin hirrellä saadaan aikaan hyvä lämmöneristävyys.

Hirret

Kaikki hirsiprofiilit valmistetaan nykyään teollisesti. Niistä höylähirsi on perinteistä, lamellihirsi pitkän tuotekehityksen tulos.

Höylähirren ulko- ja sisäsivut höylätään tasaisiksi, mutta hirsikerrosten välisiin saumoihin jäävä ura antaa seinärakenteelle oman leimansa. Höylähirsiä löytyy useita paksuuksia. Yleisin on 100–150 mm. Tällä hirsityypillä rakennus voidaan pystyttää nopeasti. Tarkkaan muotoon ja mittoihin sahatun hirren kerrokset asettuvat luontevasti paikoilleen eikä sovitusta juuri tarvita. Höylähirsiä hyödynnetään paljon yhdistelmärakenteissa.

Lamellihirsi on pituussuunnassa kahdesta tai useammasta osasta valmistettu hirsilaatu. Lamellit kuivataan ja liitetään yhteen sydänpuoli ulospäin. Tällä tavalla valmistettu hirsi on vääntymätön ja kestää hyvin säävaihtelut. Lamellihirren ominaisuudet tulevat parhaiden esille rakennuksissa, joiden rungot kootaan halkaisijaltaan paksummista hirsistä. Se sopii erinomaisesti massiivirakenteisiin.

Tietopaketti hirsitaloja koskevista vuoden 2012 energiatehokkuusmääräyksistä